Ljunghäll

Telekombranschen är en snabbt växande kund hos Ljunghäll. Som underleverantör för lackering av dessa detaljer till Ericsson ställs
höga kvalitetskrav på Touch Coating.

– Varje specifik detalj kräver ett eget kvalitetsgodkännande, förklarar inköpschef Steve Ingström och berättar att såväl Ljunghälls egen kvalitetspersonal som representanter från Ericsson har besökt Touch Coating för att säkerställa att verksamheten uppfyller de höga kvalitetskraven.

– Nu återstår bara utvärderingen av de så kallade saltproven som visar att de lackerade ytorna även klarar tuffa miljöer med fukt och väta.

Höga krav

Pressgjuteriet Ljunghäll i Södra Vi och Touch Coating har ett mångårigt samarbete kring ytbehandling och lackering i bagaget.

– Även sedan de produkter Touch lackerade åt oss tidigare försvann från vår produktion har vi haft en kontinuerlig kontakt.

När lackerade detaljer till Ericsson åter blev aktuellt i Ljunghälls produktion tog samarbetet fart igen. Steve Ingström framhåller Touch Coatings satsningar inom kvalitetsområdet med framför allt ISO/TS-certifieringen som en förutsättning för samarbetet.

– Våra kunder inom både automotive och telekombranschen ställer mycket höga kvalitetskrav. För våra underleverantörer är certifiering enligt ISO/TS 16949 ett måste för att bli godkända av dessa kunder.

Snabbt växande

Ljunghäll AB grundades redan 1917 har funnits i Södra Vi sedan 1963. Maskinparken omfattar cirka 50 toppmoderna maskiner för pressgjutning i området från 100 ton till 3 500 ton.

– Vi är ungefär 480 anställda i Södra Vi samt cirka 250 vid vår anläggning i Tjeckien.

Steve Ingström berättar att merparten av intreskunderna återfinns inom Automotivebranschen. Än så länge utgör kunderna inom telekombranschen bara cirka 20 procent.

– Men det är en snabbt växande kund. Fortlöper samarbetet med Touch Coating lika bra som nu, kan det innebära ytterligare jobb i större omfattning, säger han.